Mrak

O SERIJI...

„Mrak“ obrađuje temu života u stalnom strahu. Nakon nestanka oca i ujaka, devojčica Milica nastavlja da živi sa majkom Vukicom i dedom Milutinom u usamljenoj kući koju napušta samo kada je oklopno vozilo KFOR-a odvodi do škole. U užasnoj senci Martovskog pogroma, Srbi u enklavama moraju da donesu tešku odluku: ostati ili otići. Vukica i Milica sve teže odolevaju svakodnevnim pritiscima i rastućem strahu, dok je Milutin čvrsto rešen da istraje i ostane na rodnom ognjištu. Ali, odsudna noć puna strave promeniće sve.

Scenarista i reditelj Dušan Milić, poznat po filmskim ostvarenjima „Jagoda u supermarketu“, „Guča!“ i „Travelator“, baš kao i televizijskim serijama „Folk“ i „Sumnjiva lica“, objašnjava srž svoje nove režije: „Ovo je priča o zlu koje ne može biti razdvojeno od našeg bića. Moji junaci žive u iskonskom strahu od mraka, od onoga što ih čeka kada padne noć. I posle skoro dvadeset godina od Pogroma 2004. Srbi na Kosovu i Metohiji žive u strahu. Mrak je metafora tog straha.“

Reč je o priči koja je nadahnuta stvarnim događajima, ali u slučaju „Mraka“ važno je naglasiti da ovo ostvarenja osvaja jasne obrise filmske priče koju, između ostalog krase i humanost i univerzalnost, zahvaljujući kojoj ova priča onda biva lako pojmljiva i onima koji se po prvi put sreću sa ne samo filmskim prikazima teškoća i iskušenja sa kojima su morali da se nose naši sunarodnici koji su bili žrtve Martovskog pogroma.

Premijerno

Sreda u 20:05, sve 3 epizode

Podeli:
Scroll to top