Oluja

O SERIJI...

Radnja je smeštena u period – nekoliko dana pre operacije “Oluja” sve do njenog završetka, s epilogom u kojem se ukratko prikazuje izbeglički život naših junaka i njihovo snalaženje izvan Krajine. Radnja se događa kroz dve dominante narativne linije. Jedna prati život Ilije, Jelene i njihovog sina Petra. Ilija je diverzant kojeg “Oluja” zadesi dok je na frontu dok Ilija iz ratnog pakla grčevito pokušava da se vrati porodici. Ilija ne zna da su mu supruga i sin u koloni, niti pretpostavlja gde i kako će se završiti njihov progon. U potrazi za njima, Ilija gubi svoje prijatelje iz čete i jedva spasava sopstveni život.

Druga linija prati život bivšeg legionara časti – Daneta, savršenog vojnika i ubicu, koji se vraća u rodno selo nakon što je saznao da su ustaše ubile njegovog brata blizanca negde na teritoriji Hrvatske. Dane majci daje obećanje da će doneti telo svog brata i da će biti sahranjen u porodičnoj grobnici. Dok se srpske trupe povlače i dok “Oluja” razara Krajinu kroz progon, Dane se, nasuprot tome, duboko probija prema unutrašnjosti Hrvatske, čisti svakog neprijatlja koji mu se nađe na putu, ne bi li došao do bratovog tela i vratio ga kući.

Porodica predstavlja nukleus ove priče i kroz njihovo stradanje, bežanje, žrtvovanje i borbu, prikazuje se ceo kontekst i užas kroz koji su prošli stanovnici Srpske Krajine. 

Ova priča obiluje epizodama i slikama koje se naslanjaju na istinite priče, sudbine i ispovesti krajinskih izbeglica. Vizura iz koje se priča posmatra dolazi od dvanaestogodišnjeg Petra, Ilijinog sina, koji ne dobivši vesti o ocu, uspeva da spasi svoju parodicu i preveze je na traktoru do Beograda.

Premijerno 30. septembra

Subotom i nedeljom u 21

Podeli: